Zupa rybna po adriatycku

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 głowy ryby może być karp,
- 2 filety z ryby morskiej,
- warzywa jak do rosołu,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie słodkie papryki (najlepiej w różnych kolorach),
- puszka pomidorów, ewentualnie koncentrat,
- oregano,
- bazylia,
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka i ostra,v- liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Na głowach ryby i ugotować wywar doprawiając solą pieprzem i liściem laurowym. Gotowy wywar odcedzić, odstawić. Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojoną w wąskie paski paprykę poddusić kilka minut aż nieco zmięknie dodać pomidory lub koncentrat, doprawić do smaku słodką i ostrą papryką i dość obficie bazylią i oregano. Dusić jeszcze przez ok 10 min. następnie dodać wszystko do wywaru. Filety pociąć na dobre kawałki, dodać do zupy i całość gotować uważając żeby ryba się nie rozpadła.

Jak podawać?

Z pieczywem czosnkowym.

Uwagi:

Innym wyjściem jest smażenie wcześniej moczonych w pulchnym cieście naleśnikowym kawałków ryby na głębokim oleju (może być frytkownica) i podawanie ich razem z oobno ugotowaną zupą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-7 porcji
Kalorycznośćmało
Autorsziman

Zupa rybna po adriatycku: Podobne przepisy

Zupa rybna po adriatycku: wypróbuj również

Powiązane Tematy