Składniki:
- 3 głowy ryby może być karp,
- 2 filety z ryby morskiej,
- warzywa jak do rosołu,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie słodkie papryki (najlepiej w różnych kolorach),
- puszka pomidorów, ewentualnie koncentrat,
- oregano,
- bazylia,
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka i ostra,v- liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Na głowach ryby i ugotować wywar doprawiając solą pieprzem i liściem laurowym. Gotowy wywar odcedzić, odstawić. Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojoną w wąskie paski paprykę poddusić kilka minut aż nieco zmięknie dodać pomidory lub koncentrat, doprawić do smaku słodką i ostrą papryką i dość obficie bazylią i oregano. Dusić jeszcze przez ok 10 min. następnie dodać wszystko do wywaru. Filety pociąć na dobre kawałki, dodać do zupy i całość gotować uważając żeby ryba się nie rozpadła.
Jak podawać?
Z pieczywem czosnkowym.
Uwagi:
Innym wyjściem jest smażenie wcześniej moczonych w pulchnym cieście naleśnikowym kawałków ryby na głębokim oleju (może być frytkownica) i podawanie ich razem z oobno ugotowaną zupą.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-7 porcji |
Kaloryczność | mało |
Autor | sziman |