Składniki:
- makaron (świderki, rurki lub kokardki),
- opakowanie 250g,
- gomułka białej mozzarelli.
Sos:
- duża cebula,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- serek topiony śmietankowy 50g,
- 3 łyżki gęstej śmietany co najmniej 12%,
- 5 łyżek utartego na grubych oczkach parmezanu lub innego twardego sera,
- czosnek 3-4 ząbki,
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente. NIE PRZELEWAĆ ZIMNĄ WODĄ!!!! Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać tuńczyka wraz z sosem, śmietanę, serek topiony, parmezan i zmiażdżony czosnek. Posypać solą, białym pieprzem, dodać natkę i trzymać na wolnym ogniu ciągle mieszając aby sos zgęstniał. Do żaroodpornego naczynia włożyć ugotowany makaron, zalać sosem i wymieszać. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Podawać jak mozzarella się rozpuści. SMACZNEGO!!
Jak podawać?
Potrawę można podać z sałatą w sosie winegret.
Uwagi:
MAKARONU NIE PRZELEWAMY WODĄ ZE WZGLĘDU NA WYPŁUKANIE SKROBI, KTÓRA UŁATWIA POŁĄCZENIE MAKARONU Z SOSEM. Makaron proponuję gotować podczas robienia sosu, ponieważ łatwiej będzie połączyć go z sosem,niż jeżeli ugotujemy go wcześniej(może się posklejać).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Blondi |