Składniki:
· 2 podwójne filety z kurczaka,
· 2 woreczki ryżu,
· 40 dag pieczarek,
· 4 pomidory,
· 1 czerwona papryka,
· 1 żółta papryka,
· 2 średnie cebule,
· oliwa,
· sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do pieczonego kurczaka.
Jak przyrządzić?
1. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki (2 cm x 2 cm), obtoczyć w przyprawie do pieczenie kurczaka.2. Ryż ugotować (2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu).3. Pieczarki, umyć, pokroić na paski.4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.5. Cebule obrać ze skórki i pokroić w piórka.6. Pomidory zblanszować, obrać za skórki, usunąć miejsce po ogonku i pokroić na małe kawałki.7. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.8. Wrzucić pieczarki i dusić kilka minut.9. Do podsmażonych pieczarek dodać kurczaki i po kilku minutach pozostałe warzywa (cebulę, papryki, pomidory). Dusić do czasu aż warzywa będą miękkie.10. Dodać ryż, posolić, popieprzyć dodać oregano i bazylię.11. Całość podsmażać jeszcze kilka minut (5-6 min.)12. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Uwagi:
Do gotującego ryżu można dodać trochę szafranu. Nabierze wtedy ładnego złocistego koloru!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Autor | Moniaczek |