Składniki:
- 50 dkg wieprzowiny od szynki (odtłuszczonej),
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suchej czarnej herbaty,
- 1 łyżeczka suchej zielonej herbaty,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Mięso włożyć do gorącej wody. Obgotować ok 10 min. Pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. W rondlu rozgrzać masło i olej. Na tłuszczu tym obsmażyć plastry z obu stron. Podlać kilkoma łyżkami wywaru z duszenia. Przykryć przykrywką. Gotować na małym ogniu ok.10 min. Posypać herbatą, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołączyć dopotrawy. Osolić. Dusić do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu wywarem. Mięso wyjąć "obrać" z cząstek herbaty i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały sos wraz z herbatą zmiksować i lekko zagęścić mąką.
Jak podawać?
Podawać z ryżem. Sos można lekko podprawić słodką śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | bahus |