Herbata z mlekiem
ALICJA • dawno temu • 3 komentarzePopularna w Wielkiej Brytanii herbata z mlekiem w Polsce znana jest pod nazwą "bawarka". Amatorzy mlecznej herbaty dostrzegają w niej same zalety: subtelny smak, ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm, wzbogacenie napoju o wartości odżywcze. Z kolei berlińscy naukowcy doszukali się w herbacie z mlekiem wad. Jakich? O tym poniżej.
Herbata z mlekiem — właściwości
Według badań naukowców z Berlina dodanie mleka do herbaty niweluje jej działanie antyoksydacyjne. Czarna herbata w wyniku dolania mleka traci podobno do 25% swych korzystnych właściwości. Cóż, pomimo tych ograniczeń nie stwierdzono szkodliwego wpływu herbaty z mlekiem na organizm. Dlatego ci, którzy nie mięli okazji spróbować bawarki, mogą wypróbować przepis poniżej.
Przepis na herbatę z mlekiem
Składniki:
- łyżeczka czarnej herbaty liściastej,
- łyżeczka herbaty "earl grey",
- wrzątek,
- mleko,
- odrobina cukru.
Sposób przyrządzenia:
W czajniczku zaparz oba gatunki herbat. Do wysokości 1/3 filiżanki nalej letnie mleko. Następnie wlej herbatę i wymieszaj. Ci, którzy lubią herbatę na słodko, mogą ją nieco posłodzić. Uważajcie jednak z ilością cukru, gdyż herbata z mlekiem jest słodsza niż niezabielana.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze