Cała prawda o bubble tea
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuBubble tea wielu osobom kojarzyć się może z napojem, który swój smak i kolor zawdzięcza wyłącznie chemicznym dodatkom. Jednak ta popularna herbata posiada wiele wartości odżywczych, a po niewielkich modyfikacjach zmieni się w pyszny deser. Moda na bubble tea opanowała także Polskę, warto więc wiedzieć na co zwrócić uwagę, zamawiając bąbelkowy napój w herbaciarni.
Należy pamiętać, że podczas gdy w niektórych herbaciarniach napijemy się bąbelkowej herbaty dobrej jakości, inne lokale w ramach oszczędności zaserwują nam napój z proszku. Przed zamówieniem bubble tea warto dowiedzieć się, z jakiego gatunku herbaty jest przyrządzana – podpowiada Marta Garlińska, która wraz z Hanną Bęben prowadzi warszawską herbaciarnię „Pij herbatę”. W tym lokalu zarówno napój, jak i dodatki pochodzą bezpośrednio z Tajwanu, skąd przywędrowała bąbelkowa herbata. Znajdziemy tam doskonałe napary, takie jak herbata oolong, zielona jaśminowa czy czarna assam, a każda z nich przygotowywana jest na miejscu na oczach klienta.
Długo można by wyliczać zalety, jakie przyniesie nam picie herbaty bąbelkowej, zaparzonej z liści wysokiej jakości. Herbata oolong pobudza do działania, przyspiesza spalanie tłuszczu, reguluje metabolizm, zapobiega chorobom nerek i wpływa pozytywnie na serce. Herbata czarna pobudza, poprawia koncentrację, obniża ciśnienie i wspomaga układ krwionośny. Tymczasem herbata zielona zmniejsza ryzyko zawału serca, niektórych nowotworów, działa oczyszczająco i wspomaga odchudzanie.
Dla smakoszy dostępne są bubble tea z dodatkami – np. herbata brzoskwiniowa z kulkami mango czy herbata z mlekiem, żelkami lub lodami. Chociaż napój taki zachowuje właściwości prozdrowotne, może okazać się nieco bardziej kaloryczny. Za to z pewnością świetnie spisze się w roli słodkiego deseru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze