Oznaczenia na jajkach
ALICJA • dawno temuDziś
w kościele katolickim Wielka Sobota, czyli czas święcenia koszyczków z
produktami spożywczymi. Wśród nich nie może zabraknąć ugotowanego na twardo
jajka, symbolu życia. Zajmie ono honorowe miejsce na świątecznym stole. Podczas
śniadania w niedzielny poranek rodzina dzieli się nim, składając sobie
najlepsze życzenia. Zanim jajko trafi na talerz domowników warto zwrócić uwagę
na jego oznakowanie. Czy wiesz, co oznaczają poszczególne numery?
Oznakowanie
umieszczone na opakowaniach jajekwskazują na ich wielkość, kraj pochodzenia,
producenta oraz sposób chowu kur. Wszystkie te parametry świadczą jednocześnie
o jakości produktu oraz jego właściwościach zdrowotnych. Jakie jajkanajlepiej
kupować?
Oznaczenia na jajach kurzych
Wielkość
jajek została sklasyfikowana następująco: s – jajka małe, ważące mniej niż 53g,
m – jajka średnie ważące od 53 do 63g, l – jajka duże, ważące od 63 do 73g, xl
– jajka bardzo duże, których waga przekracza 73g. Wbrew pozorom najlepsze są
jajka małe, gdyż ich skorupka jest najmocniejsza i rzadko pęka podczas
gotowania.
Kod
w postaci: A-BB-CCDDEEFF oznacza:
A –
to sposób chowu; najlepszy jest chów ekologiczny, który oznaczony jest cyfrą
„0”. Wraz ze wzrostem numeracji, jajka są gorszej jakości („1” oznacza chów
wolnowybiegowy, „2” ściółkowy, a „3” klatkowy).
BB –
to symbol kraju (Polska oznakowana jest symbolem „PL”).
Kolejne
symbole wskazują na z jakiego województwa (CC) i powiatu (DD) pochodzi jajko.
Ostatnie dwie pary symboli oznaczają zakres działalności i kod firmy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze