Czy słodzik szkodzi?
MARICRUZ • dawno temuWiele słyszy się ostatnio o szkodliwym działaniu słodzików – znanych substytutów cukrów, używanych chętnie przez osoby będące na diecie. Czy jednak substancje słodzące rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Czy organizm czerpie z ich zażywania korzyści? Czy słodzik szkodzi?
Tak, bo…
- jest sztucznym środkiem słodzącym, wytwarzanym w sposób półsyntetyczny lub syntetyczny;
- jest słodszy od zwykłego cukru (aspartam – zastępnik węglowodanów, najczęściej stosowany do produkcji słodzików jest 180 razy słodszy od zwykłego cukru!);
- zaburza ośrodek głodu i sytości poprzez oszukanie organizmu, że dostarczamy mu prawdziwy cukier (słodzik ma prawie zerową wartość kaloryczną, więc często kalorie, które tu gubimy, spożywany w innym produkcie);
- może w większej ilości (szczególnie gdy nie jest ona kontrolowana przez nas, np. gdy słodzik zawarty jest w napoju) powodować migreny, stany lękowe oraz mieć działanie rakotwórcze;
- może zaburzać rozwój i pracę układu nerwowego, szczególnie u dzieci.
Nie, bo…
- jest niskokaloryczny – jedna tabletka słodzika ma tylko pół kalorii;
- jest idealną substancją słodzącą dla diabetyków, nie podnosi bowiem poziomu glukozy we krwi;
- w przeciwieństwie do cukru nie ma działania próchnicotwórczego, bakterie nie poddają się pod jego wpływem fermentowaniu i nie wydzielają kwasów, szkodliwych dla szkliwa – słodzik jest więc zdrowy dla zębów
Uważaj…
- gdy jesteś w ciąży lub karmisz piersią – słodziki są dla ciebie niedostępne!;
- gdy chorujesz na fenyloketonurię – nie możesz spożywać wówczas substancji słodzących.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze