Oznaczenia jajek
DAMIESA • dawno temuSpożywane chętnie nie tylko podczas Wielkanocy, ale także jako dodatek do śniadania w formie jajecznicy czy omletu. Czy jednak kupując je, zwracamy uwagę naoznaczenia jaj na opakowaniu? Wiele z nas zapewne tego nie robi. Warto jednak wiedzieć, co tak naprawdę kupujemy i jaka numeracja na nich w postaci stempla jest najbardziej pożądana?
Jajka ekologiczne
Obrońcy praw zwierząt wybierają tylko jajka zerówki. Dlaczego? Powód jest prosty. To jajka pozyskiwane z farm, gdzie prowadzi się jedynie chów ekologiczny, a więc kury mają odpowiednie warunki do życia, są dobrze karmione i wypuszczane, by mogły pobiegać. Jajka z takiego drobiu są więc najsmaczniejsze i najzdrowsze. Tuż po nich, na liście dobrych jakościowo jaj są „jedynki”, czyli te pozyskiwane z chowu wolnowybiegowego.
Oznaczenie „dwójki” mówi nam o tym, że mamy do czynienia z chowem ściółkowym. Na końcu tej listą są „trójki”. Tych jajek powinniśmy unikać. Taki symbol oznacza bowiem, że kury są hodowane w klatkach, często bez odpowiednich do życia warunków, są w ciągłym strachu i ścisku, a to z kolei wpływa na jakość składanych jajek.
Podsumowując, najlepiej wybierać po prostu te z jak najniższym numerem. Mamy wtedy pewność, że to, co jemy, jest zdrowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze