Kiełki – co kryją w sobie?
ALICJA • dawno temuNiskokaloryczne, bogate w mikroelementy i łatwo przyswajalne kiełki zostały okrzyknięte pokarmem życia. Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba! Zawierają wszystko, co najlepsze w roślinach. Podobno odmładzają i odchudzają. Można je spożywać same, bądź w postaci dodatku do kanapek, sałatek czy past. Co takiego kryją w sobie kiełki?
Właściwości kiełków
- Kiełki brokułów. Zawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy niż różyczki dojrzałych brokułów. Przeciwutleniacze z kolei chronią nas m.in. przed nowotworami, chorobami układu krążenia i cukrzycą.
- Kiełki lucerny. Zawierają witaminę B12, żelazo i łatwo przyswajalne białko. Zjadanie tych kilkucentymetrowych żółtych nitek zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości.
- Kiełki rzodkiewki. Zawierają dużo witaminy C, mają działanie wykrztuśne oraz oczyszczająco działają na drogi oddechowe i zatoki. Wchodząca w skład kiełków siarka wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i cerę.
- Kiełki soi. To źródło witamin C i B1 oraz żelaza.
- Kiełki słonecznika. Są bogate w żelazo, fosfor i wapń.
- Kiełki soczewicy. Zawarty w nich kwas foliowy działa krwiotwórczo i antymiażdżycowo. Co więcej, kwas foliowy zalecany jest kobietom planującym zajście w ciążę.
Skąd wziąć kiełki?
Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania, które przechowywane są w chłodniach i nie są spleśniałe. Uważaj, by nie pomylić bocznych korzeni kiełków z pleśnią, gdyż przypominają one biały nalot. Blisko 20 gatunków kiełków można wyhodować samemu w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Warto zainwestować także w kiełkownicę, czyli naczynie do uprawy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze