Czekolada jak środek przeciwbólowy
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJak wynika z badań naukowców w Chicago, czekolada może mieć właściwości przeciwbólowe. Na razie eksperymenty przeprowadzano na szczurach, jednak badacze podejrzewają, że podobny efekt można zaobserwować u ludzi.
Cukier zawarty w czekoladzie miałby stępiać sygnały, które odpowiedzialne są za przekazywanie do mózgu informacji o bólu. Szczurom, które miały chore łapki, zaaplikowano czekoladę, dzięki której poruszały się sprawniej.
Podobny efekt przyniosła również woda z odrobiną cukru. Po zaaplikowaniu jej zwierzętom, wydawało się, jakby odczuwały mniej bólu w związku z chorymi kończynami. Na razie badania te jednak nie są potwierdzone.
Czekolada sprawia również, że nasz organizm wytwarza więcej endorfin. Endorfiny, a także zwiększony poziom adrenaliny sprawiają, że przestajemy odczuwać ból. Być może również ta kwestia sprawia, że kawałek czekolady może pomóc przy bólu głowy lub menstruacyjnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze