Kiełki – właściwości
PATRYCJA • dawno temuKiełki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, A, E, K i C, wapń, żelazo, potas, jod… można by długo wymieniać. Jednak lepiej zwrócić uwagę na to, na co kiełki nam pomogą. Te naturalne przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek oraz usprawnią funkcjonowanie układu trawiennego, a w przypadku małych dzieci dieta nieobciążająca żołądka to podstawa. Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Co więcej, wiele odmian możesz wyhodować sama! Sprawdź, jakie kiełki warto dodać do kanapek i sałatek naszych milusińskich.
Kiełki brokułów
Zawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy niż różyczki dojrzałych brokułów. Przeciwutleniacze z kolei chronią nas m.in. przed nowotworami, chorobami układu krążenia i cukrzycą.
Kiełki lucerny
Zawierają witaminę B12, żelazo i łatwo przyswajalne białko. Zjadanie tych kilkucentymetrowych żółtych nitek zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości.
Kiełki rzodkiewki
Zawierają dużo witaminy C, mają działanie wykrztuśne oraz oczyszczająco działają na drogi oddechowe i zatoki. Wchodząca w skład kiełków siarka wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i cerę.
Kiełki soi
To źródło witamin C i B1 oraz żelaza.
Kiełki słonecznika
Są bogate w żelazo, fosfor i wapń.
Kiełki soczewicy
Zawarty w nich kwas foliowy działa krwiotwórczo i antymiażdżycowo. Co więcej, kwas foliowy zalecany jest kobietom planującym zajście w ciążę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze