Działanie czerwonej herbaty
BEATKA • dawno temuZastanawiasz się, jak to jest z tą herbatą? Wśród tylu rodzajów można dostać zawrotu głowy. Zielona i biała herbata mają wiele właściwości zdrowotnych. Niektórzy zachwalają też czerwoną herbatę na odchudzanie. Zachwalają i… mają rację. Czerwona herbata należy do herbat odchudzających, które nie tylko pomagają w walce z nadmiarem tłuszczyku, ale też wzmacniają organizm. Odpowiednio zaparzona herbata jest wspaniałym napojem na chłodne jesienne wieczory.
Charakterystyka czerwonej herbaty
Herbata to wspaniały napój rozgrzewający. Jej picie łagodzi stres, koi nerwy oraz poprawia humor. Te zalety duchowe splatają się z działaniem fizycznym. Herbata odchudzająca, jaką jest czerwona herbata Pu-Erh, posiada wiele walorów zdrowotnych. Mała wskazówka – herbatę taką najlepiej kupić w specjalnym sklepie z herbatą, w którym dostaniemy odpowiedni gatunek. Wtedy będziemy mieć pewność, że nie zostały do niej dosypane sztuczne barwniki powodujące alergie i uczulenia.
Produkcją czerwonej herbaty zajmują się mieszkańcy Chin i Tajwanu. Po zebraniu liści od razu poddaje się je obróbce. Liście fermentują przez krótszy czas, niż w wypadku czarnej herbaty. Końcówki liści są czerwonawe. Po zaparzeniu smak czerwonej herbaty jest lekko korzenny, a jej zapach przypomina zapach wilgotnej ziemi. Smak czerwonej herbaty może nie zachwycić, jednak po pewnym czasie można go docenić.
Czerwona herbata niemal od początku uznawana była za lek. Uważano, że dzięki niej można poprawić jakość i długość życia. Chińczycy mają zwyczaj pić czerwoną herbatę po dużych posiłkach. Czerwoną herbatę powinno zaparzać się około 5 minut. Choć herbaty z dużymi liśćmi warto parzyć o dwie minuty więcej.
Właściwości czerwonej herbaty
Dlaczego herbata czerwona wspomaga odchudzanie? Substancje znajdujące się w herbacie czerwonej zwiększają szybkość wydzielania soków trawiennych i pobudzają perystaltykę jelit. Dodatkowo wpływają na tempo metabolizmu i rozbijają podskórną tkankę tłuszczową.
Zalety czerwonej herbaty:
- znajdują się w niej składniki mineralne i mikroelementy manganu, wapnia, teiny, fluoru, białka, olejków eterycznych;
- pomaga zlikwidować nadwagę, przyspiesza odchudzanie i zwiększa tempo przemiany materii;
- obniża zawartość cholesterolu we krwi;
- oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia wątrobę;
- poprawia pracę układu pokarmowego;
- działa moczopędnie;
- usprawnia krążenie krwi;
- obniża ciśnienie krwi;
- wpływa na poziom koncentracji i pamięci;
- wzmacnia układ odpornościowy;
- łagodzi skutki kaca;
- poprawia nastrój.
Picie czerwonej herbaty zaleca się zwłaszcza po obfitym jedzeniu. Znajdujące się w herbacie składniki zmniejszają uczucie przesycenia oraz niestrawności. Według Chińczyków, herbata zmniejsza ilość alkoholu we krwi, dodatkowo łagodzi objawy niestrawności i przeciwdziała biegunce. Usprawnia działalność wątroby, śledziony i innych organów. Francuscy badacze przeprowadzili pewne doświadczenie, w ramach którego pewnej grupie osób zalecono regularne picie czerwonej herbaty. U 90% badanych stwierdzono w ciągu miesiąca spadek wagi od 3 do 10 kilogramów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze