Składniki:
Na sałatkę:
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- słoiczek pieczarek marynowanych,
- 2 świeże papryki,
- ewent. 2-3 ogórki marynowane.
Na sos:
- 2 duże cebule,
- ostry ketchup,
- przyprawy (np zioła prowansalskie),
- kilka kropel tabasco,
- olej.
Jak przyrządzić?
Pieczarki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Fasolę opłukać z zalewy, groszek i kukurydzę odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać kilka łyżek stołowych ketchupu i kilka kropli tabasco. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. Sos musi "zakpieć" na patelni. Gorącym sosem zalać sałatkę. Po 15 minutach dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska do krojenia itp...
Jak podawać?
Najlepiej na drugi dzień po wykonaniu, chociaż są osoby, które lubią tą sałatkę jeszcze lekko ciepłą.
Uwagi:
Marynowane ogórki nie są konieczne, można stosować, jeśli nie daje się do sałatki pieczarek marynowanych tylko świeże. Podobnie z papryką, można dać 1 świeżą i 1 marynowaną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | KOCICA |