Składniki:
- ocet,
- masło,
- zielona pietruszka,
- ziarnka pieprzu,
- reszta w sposobie przygotowania.
Jak przyrządzić?
Zagotować pół szklanki niezbyt mocnego octu z łyżką masła i gałązką świeżej zielonej pietruszki, listkiem bobkowym, paroma szalotkami, paroma ziarnkami pieprzu – mieć osobno zasmażone łyżkę masła lub tłuszczu z dobrą łyżką mąki lub dwoma, podług ilości sosu – to roztworzyć tym gorącym octem z korzeniami, dodać trochę rosołu lub wody, podgotować jeszcze i przecedzić. Na samym wydaniu dodać jeszcze trochę masła serdelowego lub korniszona pokrojonego w plasterki, lub wreszcie ogórka kiszonego, struganego i pokrojonego w kosteczki.
Uwagi:
Sos ten używa się do wszelkiego mięsa, albo gotowanego w rosole, albo do resztek pieczeni, które zawsze jeszcze trzeba w tym sosie z kwadrans podgotować.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | fruzielka |