Pierogi Klemensa (z głowizny) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- głowizna, czyli łeb świński,
- kapusta kiszona 2 kg,
- grzyby suszone 10dkg,
- 2 cebule,
- 20 dkg słoniny,
- majeranek,
- pieprz,
- sól,
- magi,
- troszke wigory tj. (jarzynki) mamy farsz, teraz robimy ciasto tak jak na pierogi czyli mąka jajka i woda proporcjonalnie do ilosci farszu.

Jak przyrządzić?

Leb gotujemy po uprzednim umyciu aż mięso bedzie odchodzić od kości; kapuste także gotujemy do miękości, oraz grzyby słoninkę kroimy w kostke iwysmażamy na złoto ,skwarwczki zostawiamy do farszu a na wytopionym smalcu podsmażamy cebule aż będzie mięka. Po ugotowaniu podstawowych składników odcedzamy je i czekamy aż ostygną, gdy już są zimne to kręcimy je przez maszynkę do mięsa ,tj.mięso ze łba kapuste oraz grzyby, dodajemy skwarki zesmażoną cebulkę oraz przyprawy(sól,wigore,majeranek,magi,pieprz przyprawy wg. smaku .Gdy mamy farsz gotowy robimy ciasto na tradycyjne pierogi i wkłwdamy farsz ,zagniatamy brzegi i wrzucamy do wrzątku i czekamy aż wypłyną i odcedzamy na tależe lub półmisek i polewamy tłuszczem najlepiej ze słoninki pychota jeżeli ukladamy warstwammi to należy je posmarować tłuszczem warstwapo warstwie.

Potrzebne przybory:

Maszynka do mięsa.

Jak podawać?

Na cieplo może z keczapem lubią moje dzieci.

Uwagi:

Ja lubie je jeść kiedy ostygną biorę tłuszczk i je podsmażam aż są przypieczone wtedy to jest rozkosz , palce lizać.Gdyby farsz był zbyt suchy należy dodać tłuszczu czekam na opinie .Ryszard to przepis mojego Taty On także lubi gotować.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt20 zł
AutorRyszard

Pierogi Klemensa (z głowizny): Podobne przepisy

Pierogi Klemensa (z głowizny): wypróbuj również

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... znanych potraw poprzez unowocześnienie sposobu ich przyrządzania. Jednym z bardziej reprezentatywnych dań Europy Środkowej i Wschodniej są pierogi. Nie oznacza to jednak, że tylko na tym obszarze się je ... znanych potraw poprzez unowocześnienie ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy? ... mój sposób ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... zabrać, do przepięknego, szczególnie zimą Krakowa, w którym podczas świąt wszyscy zajadają się pysznymi, góralskimi pierogami! ;)  Hej! Krakowskie pierożki Składniki na ciasto: 1 kg mąki,2 łyżki ... do każdego spodeczka łyżeczkę farszu. ...

dawno temu

Przepis na calzone

...   Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! Calzone to świetny pomysł na potrawę włoską, w nieco innym stylu. Danie to przypomina kształtem pieroga, jednak składniki ciasta są zupełnie inne, podobnie ... Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! ...

dawno temu

Przepis na zupę nic

... Obok przepysznych leniwych pierogów, bułek drożdżowych i pierogów z jagodami najbardziej lubianym przez dzieci posiłkiem jest prosta i szybka w przyrządzeniu zupa nic. Wielu z nas pamięta smak ...

dawno temu

Powiązane Tematy