Składniki:
- głowizna, czyli łeb świński,
- kapusta kiszona 2 kg,
- grzyby suszone 10dkg,
- 2 cebule,
- 20 dkg słoniny,
- majeranek,
- pieprz,
- sól,
- magi,
- troszke wigory tj. (jarzynki) mamy farsz, teraz robimy ciasto tak jak na pierogi czyli mąka jajka i woda proporcjonalnie do ilosci farszu.
Jak przyrządzić?
Leb gotujemy po uprzednim umyciu aż mięso bedzie odchodzić od kości; kapuste także gotujemy do miękości, oraz grzyby słoninkę kroimy w kostke iwysmażamy na złoto ,skwarwczki zostawiamy do farszu a na wytopionym smalcu podsmażamy cebule aż będzie mięka. Po ugotowaniu podstawowych składników odcedzamy je i czekamy aż ostygną, gdy już są zimne to kręcimy je przez maszynkę do mięsa ,tj.mięso ze łba kapuste oraz grzyby, dodajemy skwarki zesmażoną cebulkę oraz przyprawy(sól,wigore,majeranek,magi,pieprz przyprawy wg. smaku .Gdy mamy farsz gotowy robimy ciasto na tradycyjne pierogi i wkłwdamy farsz ,zagniatamy brzegi i wrzucamy do wrzątku i czekamy aż wypłyną i odcedzamy na tależe lub półmisek i polewamy tłuszczem najlepiej ze słoninki pychota jeżeli ukladamy warstwammi to należy je posmarować tłuszczem warstwapo warstwie.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa.
Jak podawać?
Na cieplo może z keczapem lubią moje dzieci.
Uwagi:
Ja lubie je jeść kiedy ostygną biorę tłuszczk i je podsmażam aż są przypieczone wtedy to jest rozkosz , palce lizać.Gdyby farsz był zbyt suchy należy dodać tłuszczu czekam na opinie .Ryszard to przepis mojego Taty On także lubi gotować.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ryszard |