Pierogi z jagodami
KAROLINA • dawno temuJakie owoce najbardziej kojarzą ci się z latem? Orzeźwiający smak cytryny, soczyste jabłko, słodkie truskawki, pachnące maliny, a może wyśmienite jagody? To właśnie ostatnie z wymienionych owoców cieszą się ogromnym uznaniem wśród wielu z nas. Znakomicie smakują nie tylko na surowo, lecz także w różnego rodzaju potrawach. Kto z nas nie zachwycał się świeżymi bułkami nadziewanymi jagodami? Jednakże jagody to nie tylko zdrowa przekąska, ale także owoc, na bazie którego możemy przyrządzić smaczny letni obiad. W jaki sposób tego dokonać? Wystarczy tylko odrobina chęci i umiejętności, jakie zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem.
Owoce jagody
Zanim poznamy sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tych niezwykłych owoców. Chyba każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że owoce jagodybardzo często występują w naszych lasach. I chociaż ich zbieranie ze względu na niewielki rozmiar i rośnięcie blisko ziemi nie należy do najprzyjemniejszych czynności, to jednak czasami warto poświęcić chwilę, by móc ze smakiem je zjeść. W trakcie zbierania jagód trzeba jednak pamiętać, aby nie pomylić ich z tzw. wilczymi jagodami, które są trujące. Poza tym przed zjedzeniem należy bezwzględnie umyć owoce, gdyż bardzo często znajdują się na nich jaja pasożytów, które mogą doprowadzić do bardzo poważnych chorób. Kiedy już będą gotowe do spożycia, możemy nie tylko cieszyć się ich smakiem, lecz również docenić właściwości jagód. Otóż w tych niepozornych owocach kryją się znaczne ilości witamin C, A oraz z grupy B. Poza tym jagody dostarczają do naszego organizmu błonnik, cynk, miedź i mangan. Warto także zaznaczyć, że jagody przez wielu doceniane są ze względu na umiejętność zwalczania wolnych rodników. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy dowiedzieć się, jak zrobić pierogi z jagodami, by móc rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem. Nie czekaj i już teraz poznaj sposób na pierogi na słodko.
Przepis na pierogi z jagodami
Do przygotowania pierogów z jagodami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 0,5 kg świeżych jagód,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- 1 łyżka masła,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej jajko. Następnie, powoli dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się, wystarczy ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i powycinać z niego kółka za pomocą szklanki. Następnie na środku każdego z nich umieszczamy jagody i posypujemy je cukrem do smaku. Ciasto zamykamy na brzegach, tworząc specyficzny kształt pierogów. Teraz już tylko wystarczy wrzucić pierogi do osolonej wody i poczekać około 3 minuty od jej ponownego zagotowania się. Pierogi wyławiamy za pomocą durszlaka i umieszczamy na talerzu razem z dodatkiem śmietany.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze