Składniki:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- cytryna,
- ok. 3 łyżeczek chrzanu,
- sól,
- czerwony pieprz.
Jak przyrządzić?
Mieszamy majonez z jogurtem (ewentualnie śmietaną). Następnie dodajemy kilka łyżeczek chrzanu (w zależności od smaku). Dodajemy soli oraz kilka kropel cytryny. Natępnie mieszamy wszystko bardzo dokładnie a na końcu dodajemy pieprz czerwony w kulkach (ok. 2 łyżeczek na 150 - 200 gram sosu).Pieprzu nie mielimy ponieważ jest daje on ciekawy, delikatny i niespotykany posmak.Sos jest gotowy - jeszcze tylko przelać go do sosjerki i mozna podawać na stół.
Uwagi:
Idealny do serów, jaj i wędlin eventualnie warzyw o niezbyt wyrazistym smaku (np. kalafior, ziemniaki)!!!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Aggie |