Sk艂adniki:
- 1,5 piersi z indyka,
- 150 g suszonych sliwek,
- 150 g suszonych moreli,
- pieprz,
- sol,
- ziola suszone (wedlug uznania),
- oliwa z oliwek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Oplukana i osuszona piers z indyka rozkroic nozem tak, by powstal plat grubosci okolo 2 cm. Ze wszystkich stron Oproszyc mieso sola, pieprzem oraz ziolami. owinac mieso folia spozywcza i odstawic na 1-2 godziny do lodowki. Sliwki i morele namoczyc w wrzacej wodzie i osuszyc. Owoce ulozyc rownomiernie na placie miesa, zwinac w rolade i obwiazac mocna nicia kuchenna. Wierzch rolady opruszyc lekko sola, pieprzem i posmarowac oliwa z oliwek. Piec okolo 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 掳C, bez przykrycia. Zdjac nici, pokroic w plastry grubosci okolo 2 cm. Smacznego! :-))
Potrzebne przybory:
Naczynie zaroodporne lub blacha pokryta teflonem.
Jak podawa膰?
Podawac z ryzem lub ziemniakami i surowka.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Arnold |