Składniki:
- 4 kotlety piersi indyka [kurczaka],
- 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, pieprz, sól.
Sos:
- sklanka jasnego piwa,
- 1 cebula, 1 papryka czerwona,
- 3-4 łyżki śmietany 18%, niepełna szklanka bulionu [np. z kostki],
- 1/2 łyżeczki tymianku, łyżeczka cukru, pieprz, sól,
- 1 zmiażdżzony ząbek czosnku [opcjonalnie].
Jak przyrządzić?
Na łyżce oleju i łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę (3 min.). Wlać piwo i bulion, dodać tymianek, cukier, czosnek [opcjonalnie], doprawić solą i pieprzem. Dusić 5 min. pod przykryciem na małym ogniu.Mięso lekko rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Na łyżce oleju i łyżce masła usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano. Potem przełożyć je do rondla z sosem i dusić ok. 20 min.Na koniec dodac śmietanę, wymieszać z sosem, jeszcze chwilę podgrzać.
Potrzebne przybory:
Mały i większy rondel, choć można zrobić sos na jednym, przelać do innego naczynia, wyczyścić rondel, usmażyć kotlety i zalać sosem:)))
Jak podawać?
Z makaronem lub ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | dickw |