Składniki:
- 2 filiżanki ryżu,
- 1 filiżanka soczewicy (najlepiej zielonej),
- 1 grahamka,
- 1 jajko,
- pół średniej wielkości główki czosnku,
- 1 duża cebula,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ryż gotować razem z soczewicą, ok. 1 godz. na małym ogniu. Ugotowane ziarna zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem i namoczoną grahamką. Dodać całe jajko i doprawić solą.Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać?
Podawać z surówkami. Polecam surówkę z surowego szpinaku, pomidorów, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku, polanych olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Zapewniam, że kotlety są super.
Uwagi:
Kotlety te są doskonałym żródłem pełnowartościowego białka, dzięki gotwaniu ryżu wraz z soczewicą. Czasem zapiekam cały przygotowany farsz w piekarniku ( jak pasztet), a to ze względu na kalorie, ale kotlety są smaczniejsze.Polecam.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kasia |