Sk艂adniki:
1 kostka rosolowa,
1/2 litra wody,
150 ml. bialego wina polwytrawnego (Polecam Liebfrauenmilch do kupienia w Plusie),
0,75 kg zoltego sera (najlepiej Edamski),
0,5 kg pieczarek,
2 piersi z kurczaka,
0,2 kg Boczku wendzonego,
1 bagetka,
1 listek lubczyku,
sol i pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Obieramy pieczarki i drobno siekamy.
Lekko podsmarzamy boczek.
Gotujemy wode i dorzucamy do niej kostke rosolowa (polecam dorzucic listek lubczyku na 5 minut w trakcie gotowania), po ugotowaniu dodajemy podsmazony boczek.
Kroimy ser na kosteczki (1cm x 1cm x 1cm).
Kroimy bagietke na kawalki.
Piers z kurczaka kroimy na male kawalki i dusimy w winie z dodatkiem soli i pieprzu przez okolo 3-5 minut.
Po takich przygotowaniach przygotowujemy foundie wlewajac rosol, dorzucajac pieczarki i ser.
Wszystko to podgrzewamy w fundie az do wrzenia (ser powinien sie rozpuscic).
Na stoj w miseczkach stawiamy duszona piers i bagietke.
Na widelczyki foundie nadziewamy najpierw bagietke pozniej piers z korczaka i moczymy w foundie.
Potrzebne przybory:
Zestaw do fondu.
Uwagi:
Danie bardzo ciekawe w trakcie przyjec i prywatek w wazkim gronie przyjaciol i znajomych.
Gwarantowana dobra zabawa :-)
Zamiast kurczaka mozna podac kilka rodzajow miesa (np. wolowine, cielecine, wieprzowine, baranine itp...), wiekszy wybor urozmaica danie.
UWAGA !!! Proporcje zostaly podane na 2 wklady foundie !
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 25 z艂 |
Autor | janopsik |