Fondu z kurczakiem

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kostka rosolowa,
1/2 litra wody,
150 ml. bialego wina polwytrawnego (Polecam Liebfrauenmilch do kupienia w Plusie),
0,75 kg zoltego sera (najlepiej Edamski),
0,5 kg pieczarek,
2 piersi z kurczaka,
0,2 kg Boczku wendzonego,
1 bagetka,
1 listek lubczyku,
sol i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Obieramy pieczarki i drobno siekamy.
Lekko podsmarzamy boczek.
Gotujemy wode i dorzucamy do niej kostke rosolowa (polecam dorzucic listek lubczyku na 5 minut w trakcie gotowania), po ugotowaniu dodajemy podsmazony boczek.
Kroimy ser na kosteczki (1cm x 1cm x 1cm).
Kroimy bagietke na kawalki.
Piers z kurczaka kroimy na male kawalki i dusimy w winie z dodatkiem soli i pieprzu przez okolo 3-5 minut.
Po takich przygotowaniach przygotowujemy foundie wlewajac rosol, dorzucajac pieczarki i ser.
Wszystko to podgrzewamy w fundie az do wrzenia (ser powinien sie rozpuscic).
Na stoj w miseczkach stawiamy duszona piers i bagietke.
Na widelczyki foundie nadziewamy najpierw bagietke pozniej piers z korczaka i moczymy w foundie.

Potrzebne przybory:

Zestaw do fondu.

Uwagi:

Danie bardzo ciekawe w trakcie przyjec i prywatek w wazkim gronie przyjaciol i znajomych.
Gwarantowana dobra zabawa :-)

Zamiast kurczaka mozna podac kilka rodzajow miesa (np. wolowine, cielecine, wieprzowine, baranine itp...), wiekszy wybor urozmaica danie.

UWAGA !!! Proporcje zostaly podane na 2 wklady foundie !

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł
Autorjanopsik

Fondu z kurczakiem: Podobne przepisy

Fondu z kurczakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy