Składniki:
- naleśniki - prawie zwykłe, lecz do ciasta dodajemy sporą ilość ziół prowansalskich - sztuk tyle, ile głodnych X 2 ;)
- parówki drobiowe, wieprzowe - cienkie - sztuk - jak wyżej,
- papryka marynowana,
- ser żółty, miękki,
- szczypior (ten gruby - od cebulki ;)
Sos:
- ketchup lub inny sos pomidorowy, np. ala boloński lub sos czosnkowy.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy nalesniki, wg przepisu takiego jaki uważamy za najlepszy, bez znaczenia czy cienkie czy grubsze, jest jeden fakt istotny - do ciasta dodajemy zioła prowansalskie.
Paróweczki obgotowujemy, uważając aby nie popękały. Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę sosu, rozsmarowujemy go, po czym układamy plastry żółtego sera, na nie parówkę, pokrojoną w paski paprykę marynowaną i np. po 3 "pędy" szczypioru w całej jego długości lub długości odpowiadającej szerokości naleśnika ( zamotałam haha!!!). Następnie zwijamy nalesnik z całą zawartością w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym, lub na blaszce do pieczenia, na wierzch sypiemy trochę startego sera i załadowujemy danko do piekarnika. Podpiekamy kilka minut - ser w środku powinien się rozpuścić - trudno to co prawda sprawdzić, lecz tak ok. 15 min. trzymamy nalesniki w piekarniku. Wyjmujemy i ... jemy!
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynko żaroodporne, deska do krojenia, nóż - rzecz jasna...
Jak podawać?
Podajemy na ciepło, jesli zostanie - zimne rulony kroję na kawałki, mieszam lekko ze startym żółtym serem, polewam np. śmietaną 18 % i wstawiam do piekarnika i mam zapiekankę.
Uwagi:
Na wierzch, już po zapieczeniu warto dać parę kropel ketchupu lub sosu czosnkowego ( na majonezie lub smietanie).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | LA TRAVIATTA |