Składniki:
- 5 kromek niekoniecznie świeżego chleba,
- 4 jaja,
- żółty ser (łatwo topliwy),
- vegeta,
- pieprz ziołowy (obowiązkowo),
- pieprz czarny,
- papryka.
Jak przyrządzić?
Zetrzeć żółty ser na grubych oczkach tarki. Rozbić jaja do głębokiego talerza, dodać po szczypcie pieprzu czarnego i papryki, łyżeczkę vegety i (polecam) dużo pieprzu ziołowego. Zawartość talerza rozbełtać porządnie. W substancji, którą otrzymaliśmy w procesie bełtania zanurzyć kromkę chleba i docisnąć kilkakrotnie widelcem, aby nieco nasiąkła. Tak przygotowaną kromkę wrzucić na dobrze rozgrzany olej i obsmażać nie więcej niż minutę z obu stron. Gorącą grzankę posypać obficie startym serem i poczekać, aż się nieco rozpuści.
Potrzebne przybory:
Pokrywka albo szmatka do wycierania wszystkiego wkoło - pryska okropnie.
Uwagi:
Aby uzbroić ową bombę kaloryczną do końca polecamy podawać ze śmietaną. Sałatki wszelkiego typu wskazane.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Tuniowie |