Składniki:
CIASTO:
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- po 3/4 szklanki cukru i mąki,
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
- 20 dkg kokosu,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 białka,
- 1 galaretka(czerwona),
- 2 paczki zwykłych herbatników,
- polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać żółtka, mąke z proszkiem do piecz. I kakao. Piec ok 15 min. w temp. do 200. przygotować galaretke w/g przepisu i ostudzić.kokos gotować w mleku,aż powstanie gęsta masa.wystudzić.utrzeć masło z cukrem,dodać zimną mase oraz piane ubitą z 2 białek.dobrze wymieszć. wyłożyć mase na ciasto, następnie przykryć tężejącą galaretką. na wierzchu ułożyć rzędami herbatniki i posmarować polewą.ciasto wstawić do lodówki.
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze kiedy postoi w lodówce do następnego dnia. kroi sie równiutko w/g herbatników, ładnie sie prezentuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | alexa |