Placki ziemniaczane z pieczarkami
OLIWKA . • dawno temuPlacki ziemniaczane z pieczarkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w poniedziałek, kiedy pracy mnóstwo i na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Ta prosta potrawa jest bardzo smaczna i bardzo tania. Można się przyczepić tylko do smażenia na tłuszczu, ale lepsze to niż zjedzenie szybkiego i bardzo niezdrowego fast fooda.
Przygotuj:
- 80 dag ziemniaków
- cebulę
- jajko
- łyżkę masła
- 2 łyżki mąki
- olej
- 2 łyżki śmietany
- 20 dag pieczarek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natkę
Krok 1
Obierz ziemniaki oraz cebulę i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Oczywiście będzie o wiele szybciej, jeśli użyjesz robota kuchennego.
Krok 2
Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane.
Krok 3
Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Na patelni rozpuść masło, obsmaż na nim ząbek czosnku i zdejmij go, kiedy będzie brązowy.
Krok 4
Wsyp teraz pokrojone pieczarki i usmaż je na rumiano.
Krok 5
Możesz już rozpocząć smażenie placków ziemniaczanych. Użyj do tego oleju. Placki powinny być rumiane z obu stron.
Krok 6
Oprósz pieczarki solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i ułóż na plackach. Posyp wszystko posztkowaną natką. Pyszne danie gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze