Jeśli nie mamy nadmiaru forsy, z konieczności zrobimy sobie frajdę. Jeśli jesteśmyw znakomitej kondycji finansowej, a mamy taki kaprys - dodatki zamienią jew wyrafinowaną ucztę łakomczuchów. Ja pokazuję wam wersję najprostszą i... najsłodszą.Tymczasem - małe z zimnymi sosami - mogą być ciepłą przystawką. Wielkie na cały talerzz pysznym sosem gulaszowym - drugim daniem. I wszelkie inne wariacje, jakie przyjdą wam do głowy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- olej.
Jak przyrządzić?
1) Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy staranniez "zawiesiny ziemniaczanej" przekładając startą masę do nowej miski. Odciśnięty płyn pozostawiamy,aby zawarta w nim mąka ziemniaczana opadła na dno.
2) Do ziemniaków dokładamy startą na drobnej tarce cebulę. Dorzucamy jajka, sól oraz osadz zawiesiny ziemniaczanej. Łączymy wszystkie składniki i tym razem wyjątkowo nie próbujemy :-)
3) Na dużej patelni rozgrzewamy dobrze co najmniej 1 cm warstwę oleju. Łyżką kładziemy ciastoformując placki takiej wielkości, jakie lubimy. Po zrumienieniu odwracamyna drugą stronę i dosmażamy.Pilnie zważając, by się nie przypaliły.
4) Zdejmujemy z ognia widelcem na przygotowane papierowe ręczniki, aby zebrać olej z powierzcni,a następnie szybko przekładamy na talerz.
Jak podawać?
Natychmiast - bo takie są najsmaczniejsze. Dodatki - najprzeróżniejsze. Ja pokazuję wam wersję "słodką".
Ale w tej chwili wielką popularnością cieszą się zimne i ciepłe sosy. Począwszy od żurawiny, borówki przez wszelkie dipyskomponowane wg własnego smaku. Od wysmakowanego, treściwego sosu gulaszowego, po śledzia w śmietanie.Placki ziemniaczane mają tę cudowną właściwość, że można je jeść niemal ze wszystkim.
Uwagi:
Klasyczne przepisy każą ścierać ziemniaki na drobnych oczkach. A jednak ciasto z grubszych strużek ziemniaczanychwydaje mi się smaczniejsze, lżejsze i bardziej chrupiące.
Placki przeznaczone do jedzenia z cukrem robi się bez cebuli. Tak mówią słuszne przepisy. Ja jednak robię je tak jak zwykle.
Jedynym mankamentem tej potrawy jest zapach smażenia, który długo po zjedzeniu placków wisi w powietrzu.Nawet jeśli mamy wyciąg nad kuchnią lub otwarte okno. Najlepiej wtedy zamknąć drzwi od kuchni i porządniewywietrzyć całe pomieszczenie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 5 zł |