Jak zrobić puree ziemniaczane?
OLIWKA . • dawno temuPuree ziemniaczane to chyba najczęściej spotykana na polskich stołach postać ziemniaków. Jest pyszne i przygotowując je nie ryzykujesz, że komuś nie będzie smakowało. Warto jednak czasem wprowadzić małe urozmaicenie, by zaintrygować gości albo zachęcić do obiadu dzieci-niejadki. Spróbuj jak smakuje różowe puree ziemniaczane.
Przygotuj:
- 800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- ¾ szklanki mleka
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku.
Krok 2
Aby powstały kolorowe i pyszne ziemniaki do obiadu, musisz tak samo postąpić z marchewką. Umyj ją. Obierz i ugotuj.
Krok 3
Warzywa odcedź i przetrzyj przez sito.
Krok 4
To danie z ziemniaków jest naprawdę bardzo proste. Do mieszanki dodaj teraz masło i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Puree ziemniaczane już prawie gotowe, ale nie przerywaj jeszcze mieszania i powoli wlewaj gorące mleko.
Krok 6
Zanim nałożysz różowe puree ziemniaczane na talerze, polej je roztopionym masłem.
Krok 7
Jak zrobić puree ziemniaczane? Teraz już wiesz, że to wcale nie takie trudne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze