Składniki:
10 ziemniaków,
2 cebule,
1 śmietana szefa kuchni,
szczypiorek lub koperek,
przyprawa do ziemniaków Kamis,
wegeta,
masło.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować i odlać wodę. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do niej odrobinę wegety. Ubić ziemniaki tłuczkiem i wlać śmietanę. Żeby puree miało odpowiednią konsystencję, po ubiciu ziemniaków ze śmietaną, należy je ubić jeszcze raz z cebulą i posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Przyprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
Garnek, obierak do ziemniakow, nóż, tłuczek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kamilka |