Przepis na puree z grochu
ALICJA • dawno temuTa jednorocznaroślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ograniczaj się do tego dania i spróbuj pysznego grochowego puree!
Składniki:
- puszka białego grochu, odsączonego i wypłukanego w wodzie,
- sok i starta skórka z cytryny,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę,
- oliwa z oliwek,
- ziarenka maku.
Jak zrobić puree?Przełóż groch do garnka i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, czosnek i dobrze wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj oliwę z oliwek do uzyskania kremowej konsystencji. Przełóż puree do salaterki i posyp startą skórką i makiem. Podawaj puree z pieczywem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze