Składniki:
- 250-300g białego sera,
- proszek do pieczenia,
- szklanka mąki,
- 200 ml mleka,
- 5 jajek,
- pomidory [5 dużych],
- bazylia,
- curry,
- żółty ser,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ser zagnieść z mąką i proszkiem do pieczenia, curry. Dodać 2 łyżki mleka i jedno jajko, doprawić solą. Po wyrobieniu jednolitej masy wyłożyć nią tortownicę [tradycyjnie wysypaną mąką lub bułką tartą, czyteż wyłożoną papierem do pieczenia, albo folią aluminiową-jednym słowem pełna dowolność]Koniecznie należy zagiąć tak zwany "rancik" potocznie okrzyknięty rogiem, lub brzegiem. Następnie należy sparzyć pomidory gorącą wodą, delikatnie obrać ze skórki i pokroić w duże plastry. Pozostałe 4 jakja ubić z mlekiem i bazylią do uzyskania konsystencji pienistej, wylać na pomidory wstawić do piekarnika na niewięcej niż 200 stopni. Po 35 minutach wyjąć i posypać tartym żółtym serem. Odczekać około 10 minut, wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić 5 minut w cieple, by nie "siadło", wyjąć i cieszyć się życiem:)
Jak podawać?
Najlpiej zapiekankę podawać z dobrą lekką surówka o wyraźnym smaku [poza kwaśnym oczywiście], ale o tym w przyszłości.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 duże porcje |
Autor | Cynamon |