Składniki:
- 50 dkg ziemniaków,
- 30 dkg mozzarelli,
- 75 dkg pomidorów,
- 5 dkg sera żółtego (startego),
- łyżka masła lub margaryny,
- sól, pieprz,
- ew. oregano.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Włożyć do wrzątku i gotować 3 min.Pomidory (bez szypułek) i mozzarellę pokroić w plastry.
Ziemniaki i pomidory układać w wysmarowanym żaroodpornym kwadratowym lub prostokątnym naczyniu na przemian, tak by rządki ziemniaków i pomidorów nachodziły na siebie jak dachówki.Posypać solą i pieprzem, obłozyć mozzarellą.Masło stopić, wymieszać z żółtym serem i rozprowadzić na zapiekance.
Całość zapiekac 20 min w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Blue7 |