Składniki:
- 5 jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 5 płaskich łyżek majonezu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek śmietankowy.
Jak przyrządzić?
W jednym naczyniu ubić białka, w innym żółtka z cukrem.
Do ubitych żółtek dodawać na przenian dwa rodzaje mąki, majonez, olejek, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki.
Piec w podłużnej foremce (keksówce) 40- 45 min. w temp. 180 C.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
2 miseczki, 2 szklanki, 1 łyżla, 1 łyżeczka, mikser, foremka do pieczenia.
Jak podawać?
Posypaną cukrem pudrem.
Uwagi:
Jest pulchna i ma bardzo delikatny, dobry smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mandarynka |