Pięknie pachną i wyglądają, a jeszcze lepiej smakują, zawierają dużo witamin i minerałów. Truskawki najlepiej smakują w ciastach i deserach. Z galaretką, ubitą gęstą śmietaną, likierem amaretto, karpatkowym i kakaowym kremem tworzą idealną kompozycję. Ten nasączony torcik rozpływa się w ustach.
Składniki:
szklanka mąki,
pół szklanki cukru,
4 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kg truskawek,
galaretka truskawkowa,
opakowanie kremu do karpatki,
100 ml śmietanki kremówki,
łyżka cukru pudru,
2 łyżki likieru amaretto,
łyżka cukru,
2 łyżeczki kakao.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z 0,5 szklanki cukru na puszysty krem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dobrze zmiksować.
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Krem do karpatki przygotować w/g instrukcji na opakowaniu, używając do tego mleka.
Krem wystudzić, zmiksować z masłem, podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Przygotować szklankę naparu z herbaty, dodać łyżkę cukru i likieru z amaretto.
Z truskawek usunąć szypułki, większe przekroić na pół.
Biszkopt podzielić na trzy części.
Spodnią część ułożyć w tortownicy, nasączyć naparem z herbaty, wyłożyć ciemny krem i przykryć drugim krążkiem biszkoptu.
Biszkopt nasączyć i przykryć białym kremem.
Całość przyłożyć ostatnim krążkiem biszkoptu i nasączyć.
Na wierzchu ułożyć truskawki.
Galaretkę przygotować wg wskazań na opakowaniu, odstawić do stężenia.
Gęstniejącą galaretką polać truskawki i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną z cukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |