Składniki:
- liście mięty pieprzowej,
- limonka (może być 20 ml soku z limonki),
- 40 ml białego rumu,
- kruszony lód,
- woda gazowana,
- 2 łyżeczki syropu cukrowego lub po prostu cukru.
Jak przyrządzić?
Wrzucamy do wysokiej szklanki liście przynajmniej z sześć, dodajemy cukier i rozgniatamy go z liśćmi. Dalej rozgniatamy limonkę pokrojoną na ósemki, dajemy rum, lód i dopełniamy szklankę wodą.Nic tak nie orzeźwia (mówie o jakiś dwóch szklankach - potem zwala z nóg!).
Potrzebne przybory:
Wysoka szklanka, pałka do zgniatania (taka sama jaką stosuje się do capirinhy).
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | tamagosi |