Składniki:
- 1 dojrzałe avocado,
- 1 duży pomidor,
- 1 średnia cebula,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek),
- łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej, np. "Bawarskiej"),
- pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Avocado obrać ze skóry,usunąć pestkę, pokroić, podobnie jak pomidora, w dużą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę lub w piórka, szczypiorek drobno pokroić. Zmiksować składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz. Polać sosem składniki sałatki, wszystko wymieszać.
Jak podawać?
Sałatka dobrze nadaje się jako dodatek do mięs z grilla.
Uwagi:
Najlepiej przygotować sałatkę bezpośrednio przed spożyciem, gdyż avocado ma tendencje do ciemnienia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Hania-Kasia |