Składniki:
- bulion (najlepiej drobiowy lub wywar ze skrzydełek drobiowych),
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 korzeń selera,
- 1 por lub cebula,
- torebka ryżu (najlepiej białego),
- natka pietruszki, koperek, (można dodać także posiekany lub suszony lubczyk), liść laurowy, ziele angielskie,
- łyzka masła lub oliwy,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do bulionu lub wywaru ze skrzydełek dosypać ryż z torebki oraz ziele angielskie i liść laurowy, warzywa zetrzeć na tarce (średnie oczka), posiekac cebule lub pora i wszystko razem podsmażyć na tłuszczu (ok. 5 min). Następnie warzywa dorzucić do ryżu i gotowac aż ryż bedzie gotowy, doprawic solą, pieprzem(najlepiej białym), po zdjęciu zupy z gazu dodać posiekany koper, natke i lubczyk.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, tarka, nóż, łyżka drewniana.
Jak podawać?
Przed wlaniem zupy mozna do talerza włożyć mieso z ugotowanych skrzydełek, wtedy potrawa bedzie bardziej treściwa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | akurat |