Składniki:
- ogórki kiszone,
- kilka ziemniaków,
- 2 kostki rosołowe,
- śmietana 180 ml,
- mąka krupczatka - 1 łyżka,
- sok z ogórków kiszonych,
- pieprz,
- maggi.
Jak przyrządzić?
W garnku standardowej wielkości, małym, około zagotować wodę, wrzucić dwie kostki rosołowe lub więcej i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. W międzyczasie zetrzeć na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone, najlepiej własnej roboty. Dodać ogórki do zupy, popieprzyć, dolać soku z ogórków. W malej ilości zimnej wody rozrobić łyżkę mąki krupczatki, dodać można trochę mleka-jeśli zupa jest kwaśna albo zbyt pikantna. Wlać to do zupy, doprowadzić do wrzenia. Odlać trochę zupy do kokilki i dodać cały mały kubeczek (lub większość) śmietany homogenizowanej 9 lub 12-procentowej (około 180 ml). Dobrze wymieszać, by nie było grudek, wlać do zupy, zamieszać. Pogotować jeszcze chwile, po czym sprawdzić czy już ziemniaki są miękkie. Można dodać maggi do smaku. Podawać w kokilkach, można na sam spod położyć cienki mały plasterek sera żółtego, zalać zupa, wymieszać, gdy już ser zdąży się roztopić.
Jak podawać?
Podawać w kokilkach, można na sam spod położyć cienki mały plasterek sera żółtego, zalać zupa, wymieszać gdy już ser zdąży się roztopić.Mozna zrobic grzanki z kajzerek z piekarnika z maslem czosnkowym.
Uwagi:
Naprawdę dobra.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Nikka |