Składniki:
- 4-6 ziemniaki,
- 1 litr gęstej śmietany,
- 40 dkg szynki konserwowej,
- kilka galązek koperku,
- 2-3 ząbki czosku w zależności od zamiłowania do niego,
- ok. 10 ogorków konserwowych,
- sol i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach, szynkę i ogorki pokroić w zalezności od fantazji ( ogorki znacznie drobniej ), koperek poszatkować , czosnek zetrzeć na tarce dodać do części śmietany, wymieszać skladniki, doprawić. Nie dolewa się całej śmietany ponieważ wsiąka ona do ziemniaków i salątka robi się sucha, dobrze mieć ją wtedy pod ręką aby uzupelnić :-)
Potrzebne przybory:
Deseczka do krojenia, nóż, miska na pokrojone sklądniki, łyżka do wymieszania.
Jak podawać?
W zależnosci od potrzeb.
Uwagi:
Można sezonowo modyfikowac i dodawać np , rzodkiewkę lub pieczarki konserwowe... A koperek musi być świeży nie suszony.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | KAROLINA_ |