Składniki:
- wrzątek (ok. 1l),
- kostka rosołowa lub dwie (jak kto lubi),
- dwa serki topione (kremowe w kostkach),
- masło (2 łyżki),
- cebula (1 szt),
- mąka (1 łyżĸa),
- przyprawy: co kto lubi, przede wszystkim pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotować wywar z kostek, zagotować, dodać serki nieco rozdrobnione, znowu zagotować.Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko podsmażyć. Dodać mąke i rozprowadzić( żeby nie było grudek z mąki). Dodać do wywaru z serkami. Wymieszać. Zagotować. Jeść.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka.
Jak podawać?
Na ciepło z grzankami.
Uwagi:
Bardzo syta.Można podawać z grzankami.Niekoniecznie trzeba odawać całe serki. Mnie wystarcza 1,5 kostki.Pieprzu można dorzucić dość sporo:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | bigmama |