Składniki:
* awokado
* 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
* mała cebula ze szczypiorkiem
* kawałek zielonej papryki
* 2 liście kapusty pekińskiej
* jogurt naturalny
* sok z cytryny (świeży)
* ząbek czosnku
* zioła do sałatek, sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
1) Awokado dokładnie umyj, przedziel na pół, obierz ze skórki, wyjmij pestkę, miąższ potnij w drobną kostkę;
2) Posiekaj cebulę ze szczypiorkiem, pokrój na małe kawałki paprykę, a kapustę pekińską na cienkie paski; Całość dokładnie wymieszaj, posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, dodaj połówki oliwek;
3) Połącz jogurt z roztartym czosnkiem, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, a następnie polej sałatkę sosem.
Jak podawać?
Na talerzu, półmisku, w salaterce :)
Uwagi:
Ważne, by awokado, które kupicie było miękkie. Jeśli kupujecie w marketach, to zwykle awokado jest niedojrzałe (twarde) - w takim wypadku należy odłożyć je na parę dni, żeby skórka uginała się pod palcami.
Ważne by warzywka były świeże - najlepiej tego samego dnia co je kupicie (zatem w awokado dobrze jest się odpowiednio wcześniej zaopatrzyć, chyba że trafimy na okaz dojrzały), a jogurt nie przeterminowany:)
Polecam szczególnie dla osób, które chcą wzmocnić serce, zwiekszyć odporność na przeziębienia, dodać skórze blasku i elastyczności i wogóle odmłodzić swój organizm!:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Miska |