Składniki:
Biszkopt: 4 jajka,1 szkl.mąki,1 szkl.cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( na dużą porcję wszystko podwoić).
Warstwa budyniowa: 4 budynie śmietankowe, 4 cytryny, 1 margaryna, 1/2-2/3 szkl. cukru, 3 1/2 szkl. wody
Warstwa 2: śmietana 30%, 1 śmietan-fix
Warstwa 3: 4-5 paczek herbatników, 1 szkl.zrobionej zimniej herbaty cytrynowej (najlepiej sypanej)
Wierzch: 1 cytryna i cukier puder.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Utrzeć białka na sztywną pianę dodać cukier,żółtka i na koniec mąkę wymieszana z proszkiem. Nie miksować! Piec 20-30 min w tem. 180 stopni.Warstwa budyniowa: Ugotować na wodzie i soku z cytryn- budyń. Ostudzić. Rozetrzeć margarynę z cukrem i dodać po łyżce masę budyniową.Warstwa 2: Śmietanę ubić z usztywniaczem.Warstwa 3: Herbatniki namaczać w herbacie.Wierzch: Sok z cytryny wymieszac z cukren pudrem tak, aby powstała dosc gęsta masa.Kolejność: Najpierw biszkopt, nastepnie warstwę budyniową na nią śmietanę i na koniec układamy herbatniki. Wierzch ciasta polewamy zrobionym lukrem. Życzę smacznego!
Uwagi:
Ciasto przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |