Składniki:
Najważniejsze dobra, mocna gofrownica. Większość smakoszy gofrów kupuje gofrownice o małej mocy, stąd też wychodzą naleśniki. Radzę zakupić gofrownice o dużej mocy, moja ma 1300W.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
Potrzebne przybory:
Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.
Jak podawać?
Nie ma znaczenia, szybko znika.
Uwagi:
Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anna |