Składniki:
- 4 kotlety z indyka,
- 2 średnie cebule,
- 5 pieczarek,
- pół kubka śmietany (np. 18%),
- 3 łyżki mąki,
- 1 kostka bulionu,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokroić indyka w kawałki i zanurzyć na godzinkę w oliwie z dodakiem czosnku, soli i pieprzu. Usmażyć go na oliwie. Pokroić cebulkę w kostkę i przysmażyć. Pod koniec dodać pieczarki. Gdy ceula się zeszkli dodać 3 łyżki mąki. Po minucie zalać bulionem i dodać pół kubka śmietany. Gdy sos zgęstnieje wrzucić indyka i gotować razem na małym ogniu przez ok.10 minut. Doprawić do smaku.
Jak podawać?
Najlepsze z makaronem penne bądź z ryżem.Można podać posypane serem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | ivy |