Składniki:
60 dag mąki, 15 dag masła, 6 jaj, 1 łyżeczka sody, 2, 5 szklanki cukru, 1 kg sera imperial
(inny, półtłusty, przemielony), 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 3 łyżki miodu, ½ szklanki mleka, polewa (1/3 kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao).
Jak przyrządzić?
2 jajka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać mąkę z sodą i rozpuszczony miód z 8 dag masła; wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą z części rozłożyć cienko na blasze (standardowa wlk do piekarnika) i kolejno piec ok. 20 min. Uwaga! – będą po upieczeniu może się lekko kruszyć- nic nie szkodzi.
Utrzeć 1,5 szk. cukru z 4 jajkami , dodać ser, resztę masła ; zamieszać i gotować 7 min ciągłe mieszając na słabym ogniu. Dodać budyń rozpuszczony w mleku i gotować do zgęstnienia, ale nie całkowitego.
Polać ciepłą masą pierwszy placek, nałożyć drugi, wylać resztę masy i przyłożyć plackiem. Ostatni posmarować polewą z zagotowanych razem składników.
Przyrządzić dzień przed podaniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 26 |
Autor | halina |