Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 25 dkg mąki,
- 2 dkg drożdży,
- 5 g cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 żółtko,
- łyżka oleju,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez maszynkę albo przecieramy przez sito. Dodajemy mąkę, żółtko, olej, wyrabiamy. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w mleku, dodajemy do masy, odstawiamy wszystko na 1 godz. do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy długi rulonik, odrywamy po kawałku, sklejamy w obręcze, smażyny z obu stron na złoto na oleju. Osączamy na bibule, sypiemy mocno pudrem.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni, plus stolnica.
Jak podawać?
Na gorąco albo na zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 porcji |
Autor | KrysiaMisia |