Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dkg mąki krupczatki,
- 15 dkg margaryny,
- 10 dkg cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- aromat waniliowy.
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka,
- 15 dkg cukru pudru,
- 12 dkg mąki,
- szczypta cynamonu.
Nadzienie:
- 1 kg moreli,
- 3-4 łyżki zmielonych biszkoptów, zwykłych herbatników lub ew. bułki tartej,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta kruchego posiekać, krótko wyrobić, wstawić do lodówki na 30 min. Potem rozwałkować, wyłożyć dno i boki dużej tortownicy (lub blaszki). Podpiec lekko na jasnozłoty kolor. Przygotować biszkopt : żółka utrzeć na puch z 10 dkg pudru, dodać mąkę, cynamon, 2 łyżki gorącej wody, a na końcu ubitą pianę z białek z pozostałymi 5 dkg pudru. Podpieczony spód posypujemy zmielonymi biszkoptami lub herbatnikami, rozkładamy równo wypestkowane morele, przykrywamy warstwą ciasta biszkoptowego. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st. Lekko wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z wanilinowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 porcji |
Autor | KrysiaMisia |