Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 5 dag migdałów
- sok z połowy cytryny
- sok z dwóch pomarańczy
- 5 białek
- łyżka wódki
Jak przyrządzić?
1. Pomarańcze umyć, odkroić "piętki". Miąższ wyciąć za pomocą noża.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać drobno posiekane migdały, sok pomarańczowy, sok z cytrynki i wódkę.
3. Białka ubić na pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
4. Pomarańcze napełnić masą (3/4 bo suflet wyrośnie)i wstawić do piekarnika.
5. Piec 25 minut w temp. 175 stopni.
6. Voila :)
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
na gorąco
Uwagi:
Hmm - należy podać od razu po wyjęciu z piekarnika, bowiem masa może opaść.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Nana |