Składniki:
Ciasto: 3/4 kostki margaryny, 3 szkl. mąki, 1 szkl., cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka i jedno całe jajo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier waniliowy. Dodatki: rabarbar, dżem porzeczkowy.
Jak przyrządzić?
Ze wszystkich składników zagnieść zwarte ciasto, podzielić na dwie części, przy czym jedna część powinna być troszkę większa. Rozwałkować i ułożyć na posmarowanej masłem i bułką tartą blasze. Ja zawsze podpiekam około 8 min samo ciasto, potem wyciągam. Następnie trzeba położyć dżem z czarnych porzeczek i cienko pokrojony rabarbar. Na owoce należy "poszarpać" drugą część ciasta, tak żeby powstało coś na wzór kruszonki. Można też ciasto rozwałkować, pociąć na paseczki i ułożyć w kratkę. Oba sposoby są dobre, a całość wyglada ślicznie.
Jak podawać?
Z bitą śmietaną lub prażonymi migdałami albo cukrem pudrem i koniecznie pyszną kawą lub herbatą z sokiem domowej roboty :) oraz w towarzystwie przyjaciół.
Uwagi:
To ciasto jest uniwersalne, oprócz rabarbaru pasują wszystkie owoce i wszystkie rodzaje dżemów. Pysznym połączeniem są na przykład powidła śliwkowe i jabłka. Tu można dowolnie kombinować i eksperymentować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Tekila |