Składniki:
2 torebki ryżu, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka curry, 6 plastrów ananasa z puszki, 1 żółta papryka, puszka kukurydzy. Sos: 6 łyżek majonezu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka curry, sok z połowy cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować, wystudzić, dodać łyżkę oleju, żeby się nie kleił. Ananas i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do ryżu. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pozostałych składników. Sos: wszystkie składniki wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Uwagi:
Nie próbować przed upływem czasu, bo wszystko się musi "przegryźć".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Niunia |